O Splitu

Na jadranskoj obali , omeđen planinama – Mosorom i Kozjakom, smjestio se grad sa 1700 godina postojanja – Split. Split je urbano, kulturno i prometno središte Dalmacije, te se može pohvaliti mnoštvom arheoloških, povijesnih i kulturnih spomenika, od kojih posebno mjesto zauzima Dioklecijanova palača. Ona je 1979. uvrštena u UNESCO-v popis svjetske baštine, te čini jedan od najbolje sačuvanih spomenika rimskog graditeljstva na svijetu.

centarsvita

Bogat je i kulturni i zabavni život, osobito ljeti, kada se usred sezone održava se tradicionalni festival Splitsko ljeto, kada se izvode drame, opere i koncerti (od polovice srpnja do polovice kolovoza).Split obiluje restoranima i konobama u kojima se može uživati u domaćim specijalitetima. Brojne su i plaže i kupališta u gradu i bližoj okolici, od kojih je najpopularnija Bačvice -pješčana plaža gotovo u samom središtu Splita. Na Bačvicama se u bilo koje doba godine igra “picigin” – sport koji se može vidjeti samo u Dalmaciji.

Svakako treba spomeniti park-šumu Marjan – u čijem se podnožju Split smjestio – zelenu oazu kojom se Splićani generacijama s pravom ponose, koju čuvaju i njeguju. Ondje su šetališta, vidikovci, trim-staze, igrališta i splitski zoološki vrt. S njegova se vrha pruža prekrasan pogled na stari i novi dio Splita.
Matejuska__Split__Croatia_by_DuskoPapakVIII